Βιβλία

«Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα δάσος μαγικό, ζούσαν κάτι μικροσκοπικά ανθρωπάκια που τα λέγανε Τσιπάκια. Τα τσιπάκια είχαν χτίσει στο δάσος μια όμορφη πόλη που την έλεγαν Τσιπούπολη…»

Θυμάμαι εκείνο το καλοκαίρι στο σπίτι της γιαγιάς Τούλας στο Αίγιο. Πριν 6,5 χρόνια. Τότε που έγραψα το βιβλίο «Ταξιδεύοντας στην Τσιπούπολη», ένα βιβλίο που φέρνει κοντά στα παιδιά το εσωτερικό του Η/Υ. Εκείνο το γραπτό μένει ακόμη κρυμμένο στην ηλεκτρονική μου συρταριέρα, αλλά μου χάρισε το όνομα της Τσιπούπολης (Chipoupolis). 

Ξεκίνησα τη δημιουργία της Τσιπούπολης με άξονα τον άνθρωπο κι όπλο τη φαντασία κι αποφάσισα να γυρνώ σε κάμπους και βουνά για να πλάθω ιστορία. Με όνειρα αγριολούλουδα, ρόδα και δυο σταφύλια θα παλεύω για το αύριο γυρνώντας στα τριφύλλια. Η Τσιπούπολη έχει αξιόλογους ανθρώπους, με κύρια χαρακτηριστικά τους την εργατικότητα κι ατελείωτο μεράκι για δημιουργία. Ένας από αυτούς, είναι η ξεχωριστή εικονογράφος Τάνια Πεχλιβανίδου http://www.pixel-art.gr/, που της εμπιστεύτηκα τις σκέψεις μου και αυτή δημιούργησε ένα φανταστικό λογότυπο :

Ένα αγόρι (που στα μαλλιά του κρύβονται αντιστάσεις) συντροφιά με ενα κορίτσι (που στα μαλλιά του κρύβει πηνία) ξεκινούν την εξερεύνηση του βιβλίου. Μπαίνοντας στο βιβλίο θα συναντήσουν το δέντρο της γνώσης, ένα ξεχωριστό δέντρο με αμέτρητες ενώσεις μικροκυκλωμάτων, που υποδηλώνει τη ψηφιακή εποχή μας. Τα δυο παιδιά κρατούν ένα φακό κι ένα μολύβι. Με το φακό θα ρίξουν φως σε όλα τα σκοτεινά σημεία και με το μολύβι θα κρατήσουν τις απαραίτητες σημειώσεις. Έτσι θα παρατηρήσουν, θα πορευτούν, θα επιλύσουν και θα μάθουν.

chipoupolis_welcome_message

Όλα αυτά τα στοιχεία τα αγαπάει πολύ η εκδοτική μου Τσιπούπολη. Μα αυτό που αγαπάει περισσότερο, είναι τα παιδιά. Τα παιδιά που μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι. Στόχος της Τσιπούπολης είναι η δημιουργία βιβλιοεργαλείων για παιδιά ηλικίας 4-10 ετών. Βιβλία που θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν εξίσου οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι νηπιαγωγοί, οι πληροφορικοί, οι θεατρολόγοι και να μάθουν παίζοντας, μέσα από μικρές ιστορίες, ασκήσεις και ερωτήσεις.

Κάθε άνθρωπος έχει ένα όραμα και το δικό μου είναι η Τσιπούπολη…

Καλώς ορίσατε στον κόσμο μου.

Αριάδνη Δάντε